verschil advocaat en mediator

Verschil advocaat en mediator

Als je gaat scheiden, is dat eigenlijk altijd een verdrietige gebeurtenis. Niemand stapt in het huwelijksbootje om vervolgens later weer uit elkaar te gaan. Omdat trouwen en dus ook scheiden een juridische gebeurtenis is, moeten er veel dingen geregeld worden. Zo heb je altijd hulp nodig van een advocaat of mediator. Wat is nou het verschil tussen deze partijen? En kan je beter kiezen voor een advocaat of mediator? Het antwoord op deze vragen vind je in dit artikel.

mediator

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar in welke situatie je zit. Is overleg met je ex-partner nog mogelijk van beide kanten? Dan is een mediator wellicht iets voor jullie. Een mediator gaat samen met jou en je ex-partner om tafel zitten en diegene luistert naar wat beide partijen graag zouden willen. Uiteindelijk zullen jij en je ex-partner allebei wat water bij de wijn moeten doen, want er wordt gezocht naar een oplossing die voor beide partijen acceptabel is. Een mediator rekent lagere kosten. Dat is ook een belangrijk verschil ten opzichte van een advocaat. Let wel op, want iedereen mag zich mediator noemen. Zorg er dus voor dat je een mediator vindt die daadwerkelijk een opleiding gevolgd heeft.

Advocaat

Een advocaat is een uitkomst als jij en je ex-partner niet meer met elkaar om tafel kunnen zitten en niet meer fatsoenlijk met elkaar in overleg kunnen. Een advocaat zal minder luisteren naar wat beide partijen willen, maar kijkt meer naar wat er juridisch mogelijk is. Binnen de grenzen van de juridische mogelijkheden zal een advocaat proberen te regelen dat jij er zo goed mogelijk uit komt. Een advocaat is wel beduidend duurder dan een mediator. Vaak heb je er twee nodig, een voor jou en een voor je ex-partner. De kosten lopen hierdoor snel op.

Samen één advocaat

Er is ook een mogelijkheid om één advocaat in te schakelen voor beide partijen. Als je nog redelijk goed met elkaar in overleg kan, is dat een manier om in de kosten te besparen. Ook als jullie bijvoorbeeld een eigen bedrijf hadden, is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Een advocaat heeft meer kennis van financiële zaken dan een mediator.

Uiteindelijk is het dus belangrijk dat jullie goed kijken naar de situatie. Wees vooral eerlijk tegen elkaar. Scheiden is niet leuk en zal ook nooit leuk worden. Je kan het daarom maar beter zo goed mogelijk regelen.