gemaakte fouten melkrobot care4cows

Meest gemaakte fouten bij een melkrobot

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van een melkrobot. Het is alleen niet zo makkelijk als dat het klinkt. Er moet rekening gehouden worden met het totale plaatje. Denk hierbij aan de inrichting en de looplijnen van de stal en het rantsoen. Er worden nog te veel fouten gemaakt:

Te weinig ruimte

Als er voor de aanschaf van een melkrobot gekozen wordt, zijn er zeker nog andere elementen die aangepast moeten worden. Er moeten bijvoorbeeld meer borstel voor de koeien, grotere drinkbakken en meer voerboxen toegevoegd worden. Daarnaast neemt de robot redelijk wat ruimte in. De koeien hebben ruimte nodig en dus ook doorgangen die breed genoeg zijn. Het is belangrijk dat de koe geheel zijn eigen keuze kan maken. Dus zelf bepalen wanneer ze liggen, eten of naar de robot gaan. Genoeg ruimte is hiervoor dus zeer belangrijk.

Combineren met een melkstal

Regelmatig wordt een melkrobot combineert met een melkstal. Zo gaan bijvoorbeeld de jonkies naar de robot en de ouderen naar de melkstal. Echter loop je het gevaar dat er twee systemen door elkaar lopen. Hierdoor loop je het risico dat je alleen maar drukker bent. Het voeren is bijvoorbeeld niet goed genoeg afgestemd en de robot melkt alleen de koeien die zelf naast de robot lopen. Als je kiest voor een robot is het belangrijk dat het gehele proces aangepast wordt. Het is in dit geval alles of niets. Care4Cows zorgt voor kwaliteit en professionaliteit in je melkstal.

De kosten worden onderschat

Het gebruik van een melkrobot brengt uiteraard wel kosten met zich mee. Maar de productie gaat wel dik omhoog. Over het algemeen is het duurder dan de huidige manier van melken. Dit heeft te maken met meer stroomgebruik en het onderhoud. Sommige onderdelen zijn duur om te vervangen. Je gaat een relatie aan met de verkoper voor ongeveer 20 jaar. Bij de aanschaf van zo’n robot moet je je goed afvragen of het realistisch is. Want uiteraard ga je ervanuit dat de productie enorm stijgt. Je kan namelijk vaker melken. Of dit realistisch en dus haalbaar is hangt af van de veehouder zelf en uiteraard de bedrijfssituatie. Een robot is lang niet voor elke veehouder voordelig.