Veelgestelde vragen over ritregistratie

Veelgestelde vragen over ritregistratie

Als je in een zakelijke auto rijdt, is het in veel gevallen verplicht om een rittenadministratie bij te houden. Je moet in sommige situaties namelijk kunnen aantonen welke kilometers zakelijk en welke kilometers privé zijn gereden. Wanneer je meer dan 500 privé kilometers per jaar rijdt, moet je bijtelling betalen. Dat is een bepaalde vorm van belasting. De belastingdienst kan deze rittenadministratie opvragen en deze moet je dan kunnen tonen. Kan je de administratie niet overhandigen, kunnen de boetes flink oplopen. Wat moet je weten over het bijhouden van de rittenadministratie?

Kan je de kilometerregistratie afkopen?

Ja, het is mogelijk om de kilometerregistratie af te kopen. Als je een vast bedrag per jaar betaalt, hoef je namelijk geen administratie bij te houden. Dat scheelt tijd en aanschafkosten van een systeem dat de ritten registreert. Wel is het handig om te kijken of het wel rendabel is om de administratie af te kopen. Het vaste bedrag dat je moet betalen kan wel eens hoger uitvallen dan de bijtelling die je moet betalen in sommige situaties. Het is dus verstandig om hier goed naar te kijken en er een berekening over te maken. Het is zonde als je meer betaalt dan noodzakelijk.

Wat zijn voordelen van een ritregistratiesysteem?

Het hebben van een ritregistratiesysteem kent veel voordelen. Het scheelt je ontzettend veel tijd, omdat je niet zelf alle gegevens van de ritten hoeft te noteren. Het systeem houdt dat allemaal automatisch voor je bij. De kans op het maken van fouten wordt dan heel klein. Daarnaast slaat het systeem alle gegevens automatisch op. De belastingdienst kan tot zeven jaar terug de administratie opvragen. Als je alles zelf bewaart en bijhoudt, is de kans dat je het kwijt raakt, groot. Omdat de boetes zo hoog kunnen oplopen, wil je dat risico niet lopen. Het aanschaffen van een ritregistratiesysteem is daarom een slimme zet.