Veel voorkomende problemen bij vrouwen

Wanneer we ouder worden ervaren we steeds meer lichamelijke klachten. Of je nou een man of een vrouw bent. Lichamelijk en wellicht ook geestelijk zal je problemen gaan ervaren. Afhankelijk van jouw lichaam en de klacht, kunnen deze al op ‘jonge’ leeftijd ontstaan. Zo kan het zijn dat je op je 10e levensjaar al een bril kreeg. Voor een andere persoon kan het zijn dat deze pas op 50 jarige leeftijd een bril nodig heeft, of helemaal niet. Dit laatste komt overigens niet zo vaak voor. Echter, zijn er ook bepaalde problemen waar veel vrouwen last van krijgen wanneer ze ouder worden. Sommige van deze problemen komen ook voor bij mannen.

Incontinentie

Waar veel vrouwen liever niet over praten is incontinentie. Aan het aantal verkopen van incontinentiemateriaal te zien, hebben erg veel vrouwen hier last van. Vroeg of laat krijgen we er (bijna) allemaal last van. In deze alinea worden een aantal veel voorkomende soorten van incontinentie benoemd.

Incontinentie door stress

Stressincontinentie komt vaak voor. Wanneer er veel wordt ingespannen of je bijvoorbeeld moet hoesten of niesen verlies je een klein beetje urine. Dit komt doordat er tijdens deze inspanningen de druk op de buik toeneemt. Hierom kan het lastig worden om de urine op te houden.

Aandrangincontinentie

Wanneer je last hebt van aandrangincontinentie voel je uit het niets een erge drang om te plassen. Op dat moment kan je het niet ophouden en zal je urine verliezen.

Zwangerschapsincontinentie

Tijdens en na een zwangerschap gebeurt er veel met je lichaam. Hormonen veranderen en er komt ook meer druk op de blaas. Dit komt doordat de baarmoeder op de blaas drukt. Dit zorgt er voor dat de aandrang om te plassen heviger wordt en je het niet altijd kan ophouden.

Slechtziend

Tevens is slechtziendheid een veelvoorkomend probleem. Zoals in de inleiding al werd genoemd kan dit al op erg jonge leeftijd ontstaan. In de meeste gevallen gaat het hier om slecht zicht op afstand. Kleine kinderen kunnen hier al last van hebben. Slechtziendheid dichtbij komt vaker voor bij oudere mensen. 

Doofheid

Ook het doof worden kan op jonge leeftijd al ontstaan. In tegenstelling tot slechtziendheid, kan doofheid ook ontstaan door externe factoren zoals harde geluiden/muziek. Hierom is het van belang om goede oordopjes te dragen wanneer er harde muziek aanwezig is, zoals bij een festival. Zonder dat je het weet kan je gehoor beschadigen. Het verraderlijke is dat je er zelf eerst niks van merkt en wanneer je weer in een rustige omgeving bent pas een piep in je oor hoort. 

Minder energie

Iedereen kent het wel, op 18 jarige leeftijd kan je de hele nacht doorfeesten en op 25 jarige leeftijd moet je hier dagen van bijkomen. Wanneer je ouder wordt heb je minder energie. Om dit zoveel mogelijk te beperken is het van belang om goed en gezond te eten en dingen te doen waar je energie uit kan halen. Van sporten word je moe, maar word je lichaam bijvoorbeeld ook weer fit waardoor je op andere momenten meer energie hebt.