Waarin verschilt ripple (XRP) van bitcoin?

Wil jij graag investeren in een cryptocurrency? Dan zijn zowel de Bitcoin als de Ripple een goede optie. Maar wat is de beste optie voor jou? In deze blog behandelen we de belangrijkste verschillen zodat jij weloverwogen een keuze kunt maken.

 

Doel
Het grootste en tevens belangrijkste verschil tussen bitcoin en ripple is hun oorspronkelijke doel. Bitcoin is ontwikkeld als decentraal peer-to-peer alternatief voor de destijds huidige betaalmogelijkheden. Het idee was dat je met bitcoin geen derde partij meer nodig hebt om snel van waarde te kunnen wisselen. Daarnaast kun je de Bitcoin minen. Iedereen kan aan de bitcoin komen door te minen. Je hebt daar alleen wel een computer met een goede grafische kaart voor nodig. Bitcoins minen is in eigenlijk het samenvoegen van transacties in een blok en dat blok wordt toegevoegd aan de blockchain. De beloning die je daar weer voor krijgt zijn bitcoins.

 

De Ripple is gemaakt om het bestaande betaalsysteem van banken te verbeteren. Met de Ripple kunnen munteenheden verstuurd worden. De Ripple heeft ook een eigen munteenheid, die verstuurd kan worden, genaamd de XRP.

 

Centralisatie en Snelheid

Daarnaast is de Bitcoin wel gecentraliseerd en de Bitcoin niet.Wat betekent dat voor de inhoud? Dat betekent dat Bitcoin de eigen transacties moet goedkeuren. De Ripple doet dit niet. Vanzelfsprekend is het daarom populair bij financiële instellingen en banken.
Ook zit een groot verschil in de snelheid. Doordat de Bitcoin wel gecentraliseerd is, moeten transacties eerst worden goedgekeurd, het moet door de blockchain worden gecontroleerd. Dit heeft als gevolg dat de snelheid minder is dan bij de Ripple. De betalingssnelheid is hier vele malen strenger. Ripple streeft ernaar om wereldwijde betaling al binnen een paar seconden verwerkt te kunnen hebben.

Het belangrijkste verschil lijkt wel echt te zitten in het doel van de munt. Bitcoin staat voor transacties tussen personen en bedrijven verbeteren zonder tussenkomst van een derde partij. Ripple wil juist wel gebruik maken van banken en andere financiële partijen.

 

Benieuwd geworden naar de verschillende mogelijkheden van aan- en verkoop van digitale valuata. En wil je weten wat de actuele ripple koers is? Kijk dan snel op Bitvavo.nl