Tandenpoetsen bij kinderen

Als het eerste melktandje is doorgegroeid, dan zal je moeten beginnen met het poetsen van de tanden van het kindje. Maar van welke tandpasta ga je gebruik maken en hoe kun je dit het best aanpakken?

Tandenborstel

Bij het poetsen van jouw kind zijn tandjes kun je het best een tandenborstel aanschaffen met zachte haren. Er zijn tandenborstels te vinden die afgestemd zijn op de leeftijd van je kind. Dit is van belang, zodat de tandenborstel niet te hard is voor de melktandjes van de kinderen. Zo voorkom je namelijk irritaties.

Extra aandacht

Het is natuurlijk van belang om de tandjes te poetsen van je kind, maar ook om dat zorgvuldig te doen. Doordat het al lastig is om de tandjes van je kind te poetsen is het goed voor te stellen dat sommige plekjes in het gebit niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. De plaatsen in het gebit die extra aandacht nodig hebben zijn:

De kiezen in de bovenkaak aan de kant van de wang.  Om hier goed bij te komen, dien je de mond van het kind niet al te ver open te doen.

In de onderkaak, de kiezen aan de tongzijde. Door de tandenborstel onder de tong te plaatsen is het makkelijker om hierbij te komen.

De doorbrekende kiezen. De kiezen zijn moeilijk te bereiken en al helemaal als je de tandjes van je kind aan het poetsen bent. Om ervoor te zorgen dat je de kiezen toch goed poetst kun je het best met de tandenborstel lands de wang gaan, vervolgens is het mogelijk om de tandenborstel dwars op de kiezen te plaatsen.

Aan de voorkant, de ondertanden. Om ervoor te zorgen dat de ondertanden aan de voorkant goed geborsteld worden is het van belang dat het kind zich ontspant of dat je de onderlip iets naar beneden houdt. Zo krijg je ruimte om ook deze tandjes goed te poetsen.

Fluoride

Fluoride zorgt ervoor dat de tanden sterker worden, daarbij zorgt het er ook voor dat gaatjes in de tanden en kiezen worden voorkomen. Daarom is het van belang om fluoridetandpasta te gebruiken. Deze tandpasta zal je ook weer moeten afstemmen op de leeftijd van je kind.

Aanschaffen

Wil je de tandenborstel en de tandpasta aanschaffen voor je kind, maar weet je niet zo goed wat het beste is? Neem een kijkje op De Online Tandarts. Hier wordt extra informatie aangeboden die nuttig zijn voor jou en je kind.