Is groene wel zo gezond als dat ze zeggen?

Als je een gezond suikervrij drankje wilt drinken wordt groene thee vaak aanbevolen. Dit is een drankje van warm water met theebladeren vol met antioxidanten, alkaloïden, vitamines en mineralen die zorgen voor een goede gezondheid.

groene thee

Hoe is groene thee ontstaan?

Thee is in China ontstaan rond 2737 voor Christus. Een keizer van China was water aan het koken onder er boom waar bladeren vanaf vielen. Ze besloten het water toch te drinken ondanks dat er bladeren van de boom inzaten. De keizer en de andere mensen vonden het drankje, de groende thee, bijzonder lekker en zijn het blijven drinken. Pas vanaf 618 na Christus werd de groene thee het nationale drankje van China. De Chinezen hebben de thee aan de monniken van Japan geïntroduceerd. Sinds dien werd het ook veel door de Japanners gedronken. Pas in de 16e eeuw werd thee pas door de Europeanen gedronken. Maar vanwege de hoge prijzen werd de thee in Nederland alleen door de rijken gedronken.

Redenen waarom het gezond is om groene thee te drinken

  1. Betere hersenfunctie: er zit een kleine mate cafeïne in groene thee dat kan zorgen voor een beter humeur, beter reactievermogen en geheugen.
  2. Bescherming tegen kanker: er zitten veel antioxidanten in die de radicalen tegen gaan. Ook helpen de polyfenolen tegen de groei van tumoren.
  3. Beschermen van de hersenen: de stof catechine beschermt je tegen Alzheimer en Parkinson.
  4. Gezonder hart: de polyfenolen en catechine verkleinen de kans op hart en vaatziekten. Ook bevat de thee EGCG wat je beschermt tegen een hartinfarct, trombose of een hartaanval.
  5. Minder infecties: catechine kan de bacteriën doden en de virussen remmen. Zo verkleint het de kans op cariës.

Afvallen met groene thee

Groene thee bevat bijna geen calorieën en dus daarom een goede vervanger voor de frisdranken en fruitsappen. Daarnaast hebben de stoffen catechine en cafeïne invloed op je stofwisseling en kunnen je dus helpen met afvallen. Alleen thee kan je niet helpen met afvallen, zorg dus wel dat je er goed bij eet als je veel wilt afvallen. Hiervoor kun je naar een diëtiste gaan, maar ook kun je eens kijken op het internet wat andere mensen vertellen.