Wat te doen tegen slaapapneu?

Slaapapneu is tijdens het slapen veelvuldig ademstops hebben. Door de ademstops wordt het slapen erg beïnvloed, je wordt vaak wakker of je slaapt heel licht met vervolg de volgende dag niet gerust zijn en slaperig en moe zijn. Vaak heb je zelf niet door dat je ademstops hebt en herinner je niet wanneer je wakker bent geweest, hierdoor kan het erg verwarrend zijn de volgende dag wanneer u zo moe en slaperig bent terwijl u wel acht uur slaap hebt gehad.

slaapapneu

Symptomen

Wilt u een slaaponderzoek thuis doen om er achter te komen of u slaapapneu heeft of uw partner? hier een aantal slaapapneu symptomen.

Erg luid snurken kan een symptoom zijn van slaapapneu, het betekent natuurlijk niet wanneer u of uw partner luid snurkt dat u dan gelijk slaapapneu heeft maar het is wel één van de symptomen, 30% van de volwassenen snurkt en daarvan lijdt er maar 4% aan slaapapneu. Tijdelijke ademstops heeft u zelf niet door tijdens het slapen, uw partner kan het wel opvallen. Het ademen wordt erna vaak hervat met een zeer luide snurk en eventueel omdraaien. Een verstikkend gevoel hebben is ook een symptoom van slaapapneu, het wakker worden met zware hoofdpijn of een droge mond of tijdens het slapen doorweekt van zweet zijn.

Slaapapneu kan gevolgen met zich mee brengen, het brengt niet alleen slaperigheid overdag met zich mee maar verhoogt ook het risico op een aantal aandoeningen zoals een hoge bloeddruk en hartproblemen komt vaak voor bij ernstige slaapapneu. Een vroege diagnose van slaapapneu is erg belangrijk om deze aandoeningen te voorkomen.

Wat doen ?

Wat te doen tegen slaapapneu ? en is er wat tegen te doen ?

Er zijn een aantal dingen om slaapapneu te voorkomen of te verminderen.

Vermijd alcohol voor het slapengaan, vermijd roken, let op een goede lichaamsgewicht, leg uw hoofd iets hoger tijdens het liggen, slaap niet op je rug en vermijd spierverslappers of slaapmedicatie.

Dit zijn een aantal dingen om te doen tegen slaapapneu of om slaapapneu te verminderen.