Oei… ik word doof…

De eerste signalen:

Soms komen mensen ineens tot de ontdekking dat ze slechter gaan horen, soms gebeurt dit zo geleidelijk dat ze er door iemand anders op attent worden gemaakt. Maar in beide gevallen is het toch wel even schrikkken en… tijd voor actie!

Een gehoortest online:

Gelukkig is de eerste stap thuis te zetten. Je kunt zelf online een gehoortest vinden. Via enkele stappen wat betreft de instellingen van je computer en wat gegevens van jou kom je bij een van de aanwezige simpele testen. Er zijn er meerdere te vinden op internet. maar deze verschillen niet heel veel met elkaar, zeker niet wat betreft kwaliteit. Zo’n test is absoluut zelf thuis uit te voeren en de uitslag krijg je vrijwel direct binnen. Misschien is er niets aan de hand met je gehoor, maar misschien ook wel. De volgende stap is je eigen huisarts.

Naar de huisarts:

In het laatste geval is de volgende stap een bezoekje aan de huisarts. Deze kan uitzoeken of je misschien een ( beginnende ) oorontsteking hebt, of een teveel aan oorsmeer in je gehoorgang. Dit kan allebei tot gehoorverlies leiden, maar is relatief simpel op te lossen door de huisarts. Eventueel kan de huisarts je doorsturen naar de KNO-arts voor nog wat onderzoekjes maar dit is zeker niet altijd nodig.
Als de huisarts of KNO-arts niets kan vinden wat met medicijnen op te lossen is, zul je er toch aan moeten geloven: stap drie!

Naar de winkel voor gehoorapparaten voor nog een gehoor test:

Als de audicien via nog een of meerdere testen heeft ontdekt dat er wel degelijk gehoorverlies is, zal hij of zij uitleg geven over de aanschaf van een gehoorapparaat.
Wat zijn de mogelijkheden qua vergoeding, qua kwaliteit enzovoorts. De vergoeding van een gehoorapparaat wordt meestal vanuit de basiszorgverzekering betaald, behalve als je kiest voor een apparaat met veel technische snufjes. In dat laatste geval zul je een bepaald bedrag bij moeten betalen. Een voorwaarde voor vergoeding is ook dat een audicien gecertificeerd moet zijn! Laat je goed voorlichten. De apparaatjes van tegenwoordig zijn zo klein dat ze uit estethisch oogpunt absoluut niet opvallen en de meeste apparaatjes zijn erg gebruiksvriendelijk, zodat daar ook geen problemen bij zijn te verwachten.