beste uitvaartverzekering vergelijken 5 tips

5 tips bij het vergelijken van een uitvaartverzekering

De beste uitvaartverzekering vergelijken; niet iets wat je dagelijks doet. Het geeft een goed gevoel als je je nabestaanden niet met onverwachte kosten laat zitten. Desondanks wil je ook weer niet een dief van je eigen portemonnee zijn, dus wil je de beste uitvaartverzekering kiezen die bij je situatie past. Maar, hoe vind je die? In dit artikel staat, met behulp van de 3 tips, uitgelegd hoe de uitvaart soepel verloopt.

Tip 1: Welke soort uitvaartverzekering past bij jou?

Uitvaartverzekeringen heb je in verschillende varianten. Hieronder staan een aantal voorbeelden:

Kapitaalverzekering

Je hebt bijvoorbeeld een kapitaalverzekering. Bij een overlijden krijg je dan een bedrag van de verzekeraar om de uitvaart te dekken. Dat betekent niet automatisch dat de verzekeraar de totale kosten van de uitvaart dekt! De grote van de uitkering is afhankelijk van de polisvoorwaarden. Lees het dus goed door! Het voordeel van een kapitaalverzekering is dat je de keuze hebt hoe je de uitvaart indeelt. Daarentegen kan het uitgekeerde bedrag in waarde gedaald zijn, vanwege de inflatie.

Naturaverzekering

Ook heb je de naturaverzekering. Bij een naturaverzekering krijg je in plaats van geld, goederen en diensten uitgekeerd, die bij een uitvaart horen. Ook hierin is de mate en de hoeveelheid goederen afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten. Indien je een naturaverzekering hebt afgesloten krijg je de uitvaart volgens de polisvoorwaarden. Een nadeel van deze verzekering is wel dat je geen uitvaartondernemer meer kan kiezen, aangezien de verzekeraar een contract met degene heeft afgesloten.

Sommenpolis

Tot slot heb je de sommenpolis. Deze type polis kenmerkt zich, doordat je het uitgekeerde bedrag vrij kan besteden. Het staat je dus vrij waar je het aan uitgeeft!

Tip 2: Voor welke premie ga jij?

De premie is natuurlijk afhankelijk van veel factoren. Een daarvan is de leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe lager de premie vaak is. Let wel op of de kosten gedurende de looptijd opwegen, want je krijgt ook te maken met inflatie. Een aantal verzekeraars hebben daarom een inflatieindexatie, waarbij je jaarlijks meer premie betaalt om de inflatie te compenseren. Bij de meeste verzekeraars kan je een premie afsluiten tot dat je 80 jaar bent. Indien je op leeftijd bent (vaak bij 65 jaar of ouder) accepteren de uitvaartverzekeraars niet altijd je aanvraag. In sommige gevallen vragen zij om een gezondheidsverklaring.

Kijk verder ook goed in de polisvoorwaarden. Wat wordt er op basis van je premie gedekt? Bij een naturapolis controleer je welke goederen en diensten onder je pakket valt.

Tip 3: Doe in geval van nood een oproep aan het Verbond van Verzekeraars

Bij het overlijden dient de nabestaande contact op te nemen met de verzekeraar. De uitvaartverzekeraar heeft vaak nog aanvullende gegevens nodig voordat het bedrag wordt uitgekeerd.

In sommige gevallen weet je niet of de overledene een uitvaartverzekering heeft afgesloten. Neem in dat geval contact op met het Verbond van Verzekeraars. Zij controleren of degene wel is verzekerd. Dit kan wel maanden in beslag nemen.

Een uitvaartverzekering: leuker kunnen we het niet maken…

Kortom, De beste uitvaartverzekering vergelijk je door te kijken welke verzekering bij jouw wensen past en door goed te kijken wat er in de polisvoorwaarden staat. Zo heb je je goed voorbereid!